Een cardioloog zegt dat dit groente het beste is voor je bloeddruk – het is extreem goedkoop en vrijwel niemand eet het

 

Wist u dat spinazie binnen enkele uren uw bloeddruk kan verlagen?

In de wereld van gezond eten krijgt een aantal groenten wat meer aandacht dan andere. Spinazie is daar mooi voorbeeld van. Al wordt hij soms overgeslagen vanwege zijn wat bittere smaak, cardiologen raden deze groene blaadjes juist aan als een natuurlijke manier om de bloeddruk omlaag te halen. Het bijzondere aan spinazie is dat je al na een paar uur genieten merkbare werking kunt ervaren op je bloeddruk, waardoor hij een leuke toevoeging is aan een uitgebalanceerd eetpatroon.

Wat spinazie voor je doet

Spinazie zit bomvol natuurlijke nitraten, die je lichaam omzet in stikstofoxide (een stof die helpt bij het ontspannen van bloedvaten en zo de weerstand in de bloedvaten verlaagt). Hierdoor gaat je bloed weer lekker stromen. Bovendien zit deze groente boordevol kalium, een mineraal dat natrium tegenwerkt (wat belangrijk is voor de juiste regeling van de druk in je bloedvaten). Zoals Dr. Deepak Talreja al aangeeft: โ€œKalium bevordert een gezonde regulatie van de bloeddruk.โ€ Dankzij deze combinatie heeft spinazie niet alleen een directe werking op de bloeddruk, maar ondersteunt het ook de algemene gezondheid van je hart.

Deze kleurrijke bloem houdt vliegen weg vanaf de eerste zonnige dagen

Wat de wetenschap zegt

Onderzoeken onderbouwen deze voordelen. Zo wees een studie uit het tijdschrift Hypertension uit dat patiรซnten met een hoge bloeddruk, die groenten aten met veel nitraat โ€“ waaronder spinazie โ€“ een duidelijke verlaging in zowel systolische als diastolische bloeddruk ervaarden. Deze effecten waren al zichtbaar binnen twee tot drie uur na het eten en werden nog sterker bij een dagelijkse portie.

Deze bevindingen laten zien dat regelmatig spinazie eten niet alleen voor kortstondige voordelen kan zorgen, maar ook op de lange termijn bijdraagt aan een betere bloeddrukregeling. Dit kan een hoop geven aan mensen die moeite hebben met een hoge bloeddruk, zonder dat ze volledig op medicatie hoeven te vertrouwen.

Hoe kun je er van genieten?

Dr. Deepak Talreja raadt aan om dagelijks tussen 60 tot 100 gram verse spinazie (of zo’n halve kopje gekookte spinazie) te eten. De mooie kant? Spinazie is makkelijk te verwerken in allerlei gerechten zonder dat je meteen vol zit. Of je nu kiest voor een frisse salade met rauwe bladeren of de blaadjes verwerkt in warme gerechten, er zijn talloze manieren om deze groente lekker en aantrekkelijk te maken.

Een paar populaire opties zijn:

  • Een salade met een lichte citroenvinaigrette
  • Een groene smoothie gemixt met appel of banaan
  • Spinazie gebakken met knoflook in olijfolie
  • Spinazie in omeletten of roerbakgerechten
  • Of als bijgerecht bij curryโ€™s of linzengerechten

Tips voor de smaak en wat je in de gaten moet houden

Mocht je niet zo dol zijn op de bittere smaak van spinazie, dan zijn er genoeg manieren om deze wat zachter te maken. Het toevoegen van wat citrus, zoals citroen of sinaasappel, kan echt helpen. Ook mengsels met gedroogd fruit of wat zachte kaas geven extra smaak en afwisseling.

Let wel, hoe gezond spinazie ook is, het vervangt geen medische behandeling. Hij kan mooi onderdeel zijn van bredere aanpakken zoals het DASH- of het mediterrane eetpatroon, beide bekend om hun positieve werking op een gezond hart.

Spinazie laat op indrukwekkende wijze zien dat je met simpele, natuurlijke ingrediรซnten aan je hart kunt werken. Door regelmatig van deze voedzame groente te genieten, profiteer je direct รฉn op de lange termijn van voordelen die bijdragen aan je algehele welzijn en gezondheid.

Armelle van der Brick
Geschreven door Armelle van der Brick

Ik hou van alles wat met huis en tuin te maken heeft. Van kooktips tot doe-het-zelfprojecten โ€“ ik deel graag eenvoudige ideeรซn voor elke dag.