Slakken kunnen voor tuiniers een flinke bron van hoofdpijn zijn. Elk jaar kleven ze massaal aan je planten en bloemen, wat voor flinke schade kan zorgen. Daarom is het fijn om slimme, natuurvriendelijke oplossingen te vinden om deze ongewenste gasten uit je tuin te weren.
Zorg dat slakken geen zin hebben in je tuin
Een slimme manier om slakken buiten te houden, is door je tuin onaantrekkelijk voor ze te maken. Slakken vinden scherpe en droge ondergronden niet prettig, omdat die hun zachte lijf kunnen beschadigen (denk bijvoorbeeld aan ruwheid die je eigenlijk niet wilt voor je planten). Je kunt hiervoor verschillende materialen inzetten, zoals schelpenzand, gebroken eierschalen, Rijnzand, kalk, zaagsel, steenmeel, houtas, cacaodoppen, grind, dolomiet, zwavel en diatomeeรซnaarde. Al deze materialen zorgen samen voor een harde no-go zone waar slakken liever niet overheen kruipen.
Ook werkt koper heel goed als afschrikmiddel. Door koperen ringen rond kwetsbare planten te leggen, geef je slakken een kleine elektrische schok (wanneer ze in contact komen met hun slijm) en hebben ze geen zin om verder te gaan.
Een diรซtist onthult wat een perfecte pastasalade moet bevatten en wat we absoluut moeten vermijden
Gebruik planten die slakken wegjagen
Er zijn ook een aantal planten die van nature slakken op afstand houden door hun sterke geur. Denk maar aan de natuurlijke afweermiddel zoals Oost-Indische kers, hysop, lavendel, salie, vingerhoedskruid, tijm, tomaat en knoflookteentjes. Als je deze planten slim verspreidt in je tuin, creรซer je zo een natuurlijke barriรจre die de slakken liever mijden.
Trek natuurlijke vijanden naar je tuin
Een diverse tuin helpt ook mee om slakken onder controle te houden. Bomen en struiken lokken vogels zoals lijsters, eksters, kraaien, spreeuwen en merels naar je tuin (deze vogeltjes vinden slakken namelijk erg lekker). Daarnaast kunnen takken- en bladhopen egels aantrekken, die ook dol zijn op een slakkenmaaltijd.
Ook amfibieรซn zoals kikkers en padden helpen je tuin slakkenvrij te houden. Door voor vochtige plekjes of een klein vijvertje te zorgen, stimuleer je hun aanwezigheid (en zo krijgt de natuur weer wat extra leven).
Een andere biologische aanpak is het inzetten van nematoden (Phasmarhabditis), microscopische wormpjes die zich voeden met slakken. Een fles van ongeveer 12 miljoen nematoden is voldoende voor een gebied van ongeveer 40 mยฒ.
Handige manieren om slakken te vangen
Naast preventieve maatregelen kun je ook proberen de aanwezige slakkenpopulatie te verkleinen door ze handmatig te vangen. Ga ’s avonds bijvoorbeeld tegels of grote bladeren zoals kool- of rabarberbladeren in je tuin leggen. In de ochtend zul je merken dat de slakken zich van nature onder deze natte plekken verzamelen.
Je kunt ook vallen maken met behulp van gistgeur, waar slakken dol op zijn. Graaf bekers in zodat de rand op gelijke hoogte met de grond ligt en vul ze met bier of een verdunde gistoplossing. Zorg er wel voor dat er een deksel op zit, zodat je regenwater buiten houdt.
Biologische bestrijdingsmiddelen als laatste redmiddel
Als de andere methoden niet helemaal volstaan, kun je kiezen voor biologisch afbreekbare slakkenkorrels. Verspreid gemiddeld tien korrels per vierkante meter onder een tegel of plaats ze in een boterkuipje met een opening (waar alleen de geur vrijkomt, zonder dat regenwater er direct bij kan).
Ter informatie: slakken leggen meestal rond april per keer zoโn 400 eieren; na drie weken komen deze uit en binnen twee maanden zijn de slakken groot genoeg om zelf eieren te leggen. Vooral de Spaanse wegslak is een hardnekkige tegenstander, doordat die nogal agressief is ten opzichte van gewassen. Gelukkig hebben we tijgerslakken, die specifiek op deze soort jagen, en wijngaardslakken die hun eieren opeten.
Met al deze methodes kun je op een natuurlijke manier bijdragen aan het bewaren van je dierbare tuin zonder schadelijke middelen te gebruiken.