We leven in een bruisende stad en worden ook ’s nachts omringd door geluiden. Deze geluiden kunnen effect hebben op hoe we slapen en onze gezondheid beïnvloeden. Een goede nachtrust is goud waard (want wie goed slaapt, voelt zich de volgende dag alerter en fitter) en onderzoek laat zien dat zelfs geluid dat je nauwelijks opmerkt, ons lichaam kan raken.
Hoe nachtelijk geluid onze gezondheid beïnvloedt
Een studie van de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz toont aan dat geluid ‘s nachts de afgifte van stresshormonen zoals cortisol kan stimuleren. Deze hormonen gaan vaak samen met stressreacties in het lichaam. Ook als je niet volledig wakker wordt van een geluid, kan je hartslag stijgen en kan je bloeddruk oplopen. Op den duur kan die stille spanning leiden tot problemen zoals een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en extra belasting van je hart en bloedvaten.
Voor wie in de stad woont, is er vaak sprake van geluidsoverlast door onder andere:
- verre gesprekken
- passerende auto’s
- brommers die ‘s nachts langsrijden
Zelfs wanneer de ramen dicht zijn, vindt een deel van dat lawaai toch zijn weg naar binnen. Als je de ramen openzet, komt er nog meer geluid binnen en kan je slaap daardoor flink verstoord raken.
Inbrekers hebben een nieuwe methode om uw huis in de gaten te houden, hier is hun opsporingstechniek
Waarom we zo gevoelig zijn voor geluid
Ons lichaam is van oudsher ingesteld op alertheid voor geluiden, zeker ’s nachts. Onze voorouders moesten immers goed kunnen horen om roofdieren of indringers op te merken (een overlevingsmechanisme dat ons nu nog in de gaten houdt wat er rondom ons gebeurt, ook al slapen we diep). Een artikel in Noise & Health laat zien dat geluid tijdens het slapen het risico op hart- en vaatproblemen kan vergroten – zeker in steden waar het geluidsniveau zelden onder een storende grens komt.
Zelfs kleine geluidjes zoals het dichtslaan van een autodeur of lachende mensen van buiten kunnen je slaapcyclus kapotmaken. Zo’n kleine verstoring kan al genoeg zijn om je slaapkwaliteit flink te verlagen en op langere termijn gezondheidsproblemen te veroorzaken.
Frisse lucht zonder je slaap op te offeren
Het leven in een lawaaierige omgeving betekent niet dat je geen frisse lucht kunt inademen. Het helpt om je kamer ’s ochtends vroeg of vlak voor het slapengaan even te ventileren en dan ’s nachts beter de ramen dicht te houden. Zo krijg je wel de frisse lucht, maar kom je niet voortdurend het lawaai binnen.
Een andere handige tip is het gebruik van een luchtreiniger of een stille ventilator (zodat je wel wat bries hebt zonder dat buitenlawaai je nachtrust verstoort). Veel mensen merken dat deze gewoonte een wereld van verschil maakt; je voelt je heerlijk verfrist als je wakker wordt, zonder constant achtergrondgeluid.
Door bewust om te gaan met geluid in de nacht en praktische oplossingen te proberen, kun je je slaap en algehele gesteldheid flink verbeteren. Of je nu kiest voor ventileren op strategische momenten of het inzetten van extra hulpmiddelen, elke kleine stap richting minder geluid draagt bij aan een betere nachtrust en een fitter gevoel overdag.