Slaap speelt een grote rol in hoe we ons voelen, zowel lichamelijk als mentaal. Naarmate je ouder wordt, merk je al snel dat je slaappatroon verandert. Dat kan betekenen dat je minder diep slaapt of vaker wakker wordt gedurende de nacht. Het is handig om te weten wat er precies verandert en wat je kunt doen om toch lekker te blijven slapen.
Wat gebeurt er in je lichaam?
Als je de 60 passeert, merk je vaak dat je slaap minder diep en gefragmenteerd wordt. Het lichaam draait als het ware anders. Je biologische ritme schuift een beetje op en je slaap wordt lichter. Dit betekent bijvoorbeeld dat je vaker wakker wordt ’s nachts of dat je lastiger weer in slaap valt (dit komt door minder gesynchroniseerde hersenactiviteit). Ook de diepe slow-wave slaap, wat vaak gezien wordt als de ‘herstelmodus’ van je lichaam, neemt af in zowel hoeveelheid als intensiteit.
Een normale slaapcyclus duurt zo’n 90 minuten, maar oudere mensen merken vaak dat deze cycli vaker onderbroken worden. Daardoor kun je je overdag vermoeid voelen.
Geen sprays of insecticiden: de truc om mierenplagen te elimineren met slechts รฉรฉn ingrediรซnt
Hoeveel slaap heb je nodig?
De aanbevolen hoeveelheid slaap verschilt per leeftijdsgroep. Voor mensen tussen 60 en 64 jaar wordt 7 tot 9 uur slaap per nacht geadviseerd. Als je 65 jaar of ouder bent, is 7 tot 8 uur meestal voldoende. Belangrijk is vooral dat je wakker wordt en het gevoel hebt dat je weer helemaal fris bent. Sommigen hebben van nature minder slaap nodig, terwijl anderen juist wat extra rust nodig hebben.
Wat stoort de slaap?
Er zijn allerlei dingen die je slaap kunnen verstoren als je ouder wordt. Bij mannen kunnen prostaatproblemen leiden tot meerdere toiletbezoeken in de nacht (en dat houdt je slaap lekker in de war). Bij vrouwen kunnen opvliegers en nachtelijk zweten, vaak door de menopauze, je slaapritme ontregelen. Ook pijntjes door bijvoorbeeld artritis of andere gezondheidskwesties kunnen het lastig maken om in slaap te komen of te blijven slapen.
Zo verbeter je je slaap
Gelukkig is er genoeg wat je kunt doen om je slaapkwaliteit op te krikken. Korte dutjes overdag, niet langer dan 20 minuten, kunnen verfrissend werken zonder dat het je nachtelijke slaap verpest. Het beste moment om even te powernappen is in de vroege middag, zo rond 13:00 tot 14:00 uur.
Probeer ook elke avond op hetzelfde moment naar bed te gaan. Rustige activiteiten zoals een boek lezen of lichte oefeningen voor het slapengaan helpen je lichaam alvast in de rustmodus te komen. Vermijd cafeรฏne en zware maaltijden vlak voor het slapen voor een ongestoorde nachtrust.
Ook dagelijkse lichaamsbeweging kan wonderen doen. Iets simpels als een wandeling kan al zorgen voor een betere nachtrust.
Neem bijvoorbeeld het verhaal van een schrijver wiens opa jarenlang moeite had met slapen. Totdat hij begon met korte dutjes overdag en zijn avondroutine wat aanpaste, werd hij minder vaak ’s nachts wakker en voelde hij zich overdag stukken energieker.
Heb jij gemerkt dat je slaappatroon verandert naarmate je ouder wordt? Welke tips werken voor jou als het gaat om beter slapen? Door aandacht te besteden aan wat je lichaam nodig heeft, kun je zorgen voor een fijne nachtrust en zo meer genieten van je dag.