Gezond ouder worden: Dit is de ideale frequentie van douchen na 65 jaar

 

Ouderen ervaren ingrijpende veranderingen in hun huid. Wist u dat minder vaak douchen en milde producten de sleutel zijn tot een gezonde huid? Ontdek hoe u ongemakken kunt voorkomen en uw verzorging kunt optimaliseren.

Naarmate we ouder worden, verandert onze huid โ€“ en dat merk je niet alleen aan de buitenkant, maar voelt het ook. Daarom is het slim om je routine een beetje aan te passen. Voor ouderen is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen hygiรซne en huidverzorging. In dit artikel lees je waarom het aanpassen van je douchegewoonten en de keuze voor bepaalde producten zo nuttig is.

Wat verandert er in je huid als je ouder wordt?

De huid verandert behoorlijk naarmate je ouder wordt. Zo neemt de talgproductie af, waardoor je huid droger wordt, en wordt de epidermis dunner. Dit zorgt er samen voor dat de huid minder elastisch is en dat de celvernieuwing langzamer verloopt. Volgens Dr. Sylvie Meaume, dermatoloog en hoofd van de afdeling Geriatrie Wonden en Genezing bij AP-HP Rothschild, is de huid van ouderen daardoor dunner en droger, wat kan leiden tot trekkerigheid en jeuk.

Deze veranderingen maken de huid gevoeliger voor irritaties en klachten zoals eczeem of allergieรซn. Daarom is het slim om je verzorging aan te passen aan deze specifieke behoeften.

Gooi je bekraste glazen niet weg: met dit keukenmengsel zien ze er in 2 minuten weer als nieuw uit

Hoe vaak douchen ouderen het beste?

Voor mensen van 65-70 jaar en ouder is het verstandig om de douchegewoonten even onder de loep te nemen. Het is ideaal om twee keer per week te douchen en slechts รฉรฉn van de drie dagen zeep te gebruiken om de impact van hygiรซneproducten te minimaliseren. Dagelijks spoelen zonder zeep werkt vaak al verfrissend zonder dat de huid overbelast wordt.

Met deze aangepaste frequentie wordt ook een andere kijk op traditionele gewoonten geรฏntroduceerd. Het draait nu vooral om het voorkomen van klachten zoals een droge of geรฏrriteerde huid door minder vaak zeep te gebruiken en zo zuinig mogelijk met de huid om te gaan.

Extra aandacht voor kwetsbare plekjes

Ook al neem je minder vaak een volledige douche, denk eraan dat gevoelige zones zoals oksels, voeten en intieme delen dagelijks aandacht verdienen. Dit regel je makkelijk door deze plekken elke dag voorzichtig met water of een vochtige doek schoon te maken.

Diezelfde zachte aanpak geldt voor het wassen: ga niet hard schrobben of gebruik agressieve producten die de natuurlijke beschermlaag van je huid kunnen beschadigen. Gebruik milde reinigingsmiddelen die geen chemische stoffen bevatten die de huid kunnen irriteren.

Handige tips voor een aangepaste hygiรซne

Hier zijn een paar praktische tips die goed werken voor de huid die wat extra zorg nodig heeft:

  • Watertemperatuur: Gebruik lauw water in plaats van heet water om overmatige uitdroging te voorkomen.
  • Douchetijd: Probeer je douchebeurt te beperken tot 3 ร  4 minuten. Onderzoekers van de Harvard Medical School geven aan dat dit vaak al voldoende is.
  • Productkeuze: Ga voor doucheoliรซn, dermatologische blokken of vette zepen zonder agressieve oppervlakteactieve stoffen zoals sulfaten of natrium.
  • Droogmethode: Droog je huid na het douchen voorzichtig af met een handdoek en dep in plaats van te wrijven.

Deze tips helpen niet alleen om ongemakken zoals jeuk of trekkerigheid te verminderen, maar ondersteunen ook een gezonde huidbarriรจre.

Een doordachte aanpak van je dagelijkse hygiรซne kan echt verschil maken voor je welzijn, net zoals het begrijpen van veranderingen in slaappatronen. Door rekening te houden met de veranderende behoeften van je huid kun je volop genieten van een comfortabele verzorgingsroutine zonder concessies te doen aan je hygiรซne of algehele gezondheid terwijl je ouder wordt.

ย 

Geschreven door Arnold Van laken