Het kan een behoorlijke opgave zijn om al dat ijs in je vriezer kwijt te raken – het lijkt soms wel meer werk dan je leuk vindt. Gelukkig is er een manier ontdekt die super makkelijk en betaalbaar is. Met twee dingen die je toch wel in de keuken hebt – heet water en aluminiumfolie – kun je het hardnekkige ijs er zo uit krijgen, zonder dat je bij agressieve middelen of intensief schrobben hoeft te grijpen. Bovendien helpt deze aanpak om je vriezer lekker efficiënt te laten werken.
Waarom deze aanpak zo handig is
Ijs dat zich ophoopt in je vriezer kan na verloop van tijd zorgen dat je apparaat minder goed werkt. Dit betekent vaak dat je meer stroom verbruikt en dat je vriezer op den duur minder lang meegaat. Door op een veilige en snelle manier te ontdooien, zoals hier beschreven, voorkom je dat gevoelige oppervlakken beschadigen en verleng je de levensduur van je vriezer (wat ook bijzonder fijn is voor je portemonnee). Bovendien zorgt het verwijderen van de vorst ervoor dat je voeding langer zijn versheid behoudt.
Wat deze methode ook leuk maakt, is dat hij echt eenvoudig uit te voeren is. In tegenstelling tot andere, vaak tijdrovende methoden, hoef je alleen maar zo’n 10 tot 15 minuten te wachten nadat je alles in gang hebt gezet.
Volgens Feng Shui is dit de beste plek voor laurierbladeren om overvloed aan te trekken
Stapsgewijs vorstvrij maken
Begin met het leegmaken van je vriezer; haal al het eten, de bakken en lades eruit. Zet alles tijdelijk op een koele plek (zodat je eten niet bederft). Bekleed daarna de binnenkant van je vriezer met aluminiumfolie gebruiken en druk die goed aan, zodat hij niet loslaat.
Breng ongeveer 1,9 liter water aan de kook en zet de container met het hete water (op een droge handdoek of isolerende ondergrond) in de vriezer. Sluit de deur en laat het 10 tot 15 minuten zitten terwijl de stoom zijn werk doet. Het ijs komt daardoor los en je kunt het makkelijk wegvegen of met een zachte schraper verwijderen. Vergeet daarna niet om je vriezer goed droog te maken met een zachte doek, zodat er geen restvocht achterblijft (voorkomt dat er weer snel ijsvorming is).
Tips voor goed onderhoud
Voor een optimaal resultaat is het slim om deze ontdooimethode om de drie tot vier maanden toe te passen, of als de vorst meer dan 0,5 cm dik is. Door regelmatig even de tijd te nemen voor dit onderhoud, blijft je vriezer beter werken en bespaar je op je elektriciteitsrekening.
Naast dat het praktisch werkt, geeft deze aanpak een fijn gevoel – je weet dat je apparaat in topconditie is, zonder dat je schadelijke middelen hoeft te gebruiken.
Mijn ervaring en jouw beurt
Vele gebruikers hebben al hun positieve ervaringen met deze methode gedeeld, en ik kan me daar prima bij aansluiten. Laatst, toen mijn vriezer veranderd was in een gigantisch ijsblok door opeenhoping, heb ik deze techniek toegepast. Het leverde me niet alleen tijdwinst op, maar was ook een hoop gedoe minder. Uiteindelijk zag mijn vriezer er weer tiptop uit, zo goed als nieuw.
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Heb jij nog tips of trucs om ijs in de vriezer te bestrijden? Probeer deze natuurlijke aanpak eens uit en kijk of het jou net zo goed bevalt als mij. Door regelmatig aandacht te besteden aan dit soort onderhoud, houd je niet alleen je vriezer in topvorm, maar draag je ook bij aan een zuinige en duurzame levensstijl.